fbpx
glowna_2

Przepisy

ZALETY MIĘSA DROBIOWEGO – Z KURCZAKA

Mięso drobiowe, a zwłaszcza mięso z fileta, jest najbardziej odżywczym mięsem.

Zdaniem specjalistów ds. żywienia mięso drobiowe jest najkorzystniejszym dla ludzi, gdyż jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i niskotłuszczowe. Jego główną zaletą jest wysoka zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajanego przez ludzki organizm białka. Jako że to jeden z najchudszych gatunków mięsa – stąd też jego niska wartość energetyczna. To z kolei czyni drób niezwykle popularnym śród osób stosujących dietę sportową czy niskokaloryczną.

100 g piersi kurczaka dostarcza jedynie 99 kcal (a więc kilka razy mniej niż taka sama ilość wieprzowiny).

Ponadto mięso to zawiera bardzo istotne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B oraz wiele składników mineralnych, takich jak potas, cynk i magnez.

Poza wszystkimi zaletami odżywczymi – mięso kurcząt jest także bardzo smaczne.

Jego kolejną zaletą jest także jego uniwersalność i wszechstronność w przyrządzaniu.

Drób idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia czy smażenia.

Świetnie smakuje w każdym wydaniu – w wersji łagodnej, pikantnej, z dodatkiem ziół, warzyw czy owoców.

Wyobrażacie sobie polską kuchnię bez tradycyjnego rosołu z kury, faszerowanego kurczęcia po polsku czy zwykłej potrawki? A świat bez nuggetsów, kanapek z popularnych amerykańskich sieci fastfoodowych, tajskiej zupy tom yam kai,  francuskiego wydania kurczaka w winie -coq au vin czy indyjskiego kurczaka tandoori? Mamy nadzieję, że nasze przepisy i propozycje dań spodobają się Wam i każdy znajdzie tam coś smacznego dla siebie.