Facebook

      6 marca 2015 odbyła się Certyfikacja Jakości Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych, a także ocena wyrobów zgłoszonych do Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja” 2015.

W czasie certyfikacji, jak co roku, wyroby oceniane były przez dwie komisje.

W Komisji Technologicznej zasiedli naukowcy branży mięsnej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz znawcy i praktycy z wieloletnim doświadczeniem.  Druga Komisja Konsumencka składała się z klientów i smakoszy wędlin.

Wszystkie oceniane wyroby były anonimowe.

Tym wydarzeniom tradycyjnie już patronował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także władze regionów, z których pochodzą producenci wyrobów zgłoszonych do konkursów ogólnopolskich.

W dniu 21 marca 2015 odbyła się uroczysta Gala VII Ogólnopolskiego Spotkania Hodowców, Przetwórców i Handlowców Wielkanoc oraz  rozstrzygnięcie konkursu wędliniarskiego.

Zakłady Drobiarskie Koziegłowy  Sp. z o.o. otrzymały nagrodę za zajęcie:

 I miejsca za szynkę białą drobiową w grupie wędliny drobiowe świąteczne oraz

 III Miejsce za kiełbasę białą drobiową parzoną w grupie kiełbasa świąteczna biała parzona

(jest to bardzo wysokie miejsce ze względu na to, iż konkurowaliśmy z dużą ilością kiełbas wieprzowych).

   

Dyplom1